Oksanan blogi: Ninon de Lenclos

18.3.2025

Maaliskuu on tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kuukausi. Maaliskuussa minulla on tapana esittellä joku kiinnostava tai inspiroiva nainen. Nyt esittelen naisen, joka eli 1600- 1700- luvun vaihteessa Pariisissa. Olkaa hyvä, tänään blogissa on esitteillä kirjailija, seurapiirinainen ja kurtisaani Ninon de Lenclos. Kirjoituksen pohjana on kirja ”Ninon, rakkauden mestari.” Olen ajatellut lahjoittaa tämän kirjan kaikille minulle tärkeille naisille, kunhan vain budjettini antaa myöten.

Anne ”Ninon” de Lenclos syntyi Pariisissa köyhtyvään aatelisperheeseen. Hänen isänsä päätyi maanpakoon Ninonin ollessa vasta 8-vuotias. Kirjan mukaan maanpaon syy oli suhde virkamiehen vaimoon, mutta tämä voi olla pelkkää fiktiota. Ninon kirjoitti isälleen koko elämänsä ajan, mutta tarina ei kerro, vastasiko isä koskaan. Ninon aloitti työnsä kurtisaanina 18-vuotiaana, hänen äitinsä kuoltua. Hän yritti elää luostarissakin, mutta ylelliseen elämään kuuluva herkuttelu vei voiton Ninon elämässä. Kirjassa listataan pitkästi erilaisia herkkuja, joita Ninon tarjoili juhlissaan alan aristokraateille. Kirjan kannen kuvasta voi nähdä, että tuohon aikaan kauneusihanne Ranskassa ei ollut langanlaiha. Siitä ei ole historiallista varmuutta, kuka hänen neitsyytensä vei. Ninon oli siitä erikoinen kurtisaani, että hänellä oli mahdollisuus valita asiakkaansa, eivätkä asiakkaat olleet todellakaan köyhiä, eivätkä kipeitä. Kirjassa välittyy syvä emotionaalinen suhde joihinkin asiakkaisiin. 

Ninon ei koskaan mennyt naimisiin, mutta kirjan mukaan hän synnytti kaksi lasta, joista vain toinen jäi henkiin. Lapsen isä oli tiedossa, ja hän maksoi poikansa opinnot. Kirjan lopussa, kun Ninon pojan isän avioliitosta syntynyt poika kuolee, Ninon lohduttaa: ”Mutta onhan sinulla toinenkin poika.” Kirjan lopussa Ninon on huolissaan oman viehättävyytensä murenemisesta. Vaikka ulkonäkö alkoi rapistua, eivät äly, eikä karisma jättäneet. Sitäkään kohtaa en muista, ketkä olivat Ninon asiakkaita hänen vanhetessaan. Vai vetäytyikö hän ”eläkkeelle” suuren omaisuutensa turvin? Ninon oli kerännyt varakkuutensa aivan itse. Täytyy vielä muistuttaa, että maailma 1600- 1700-luvun vaihteessa oli täysin erilainen kuin nyt: säätyjärjestelmä eli, joten jokaiselle oli oma paikkansa ja tehtävänsä yhteiskunnassa, Ranskan Suurta Vallankumousta ei vielä ollut tapahtunut ja Suomikin kuului vielä Ruotsin kuningaskuntaan. Avioliitto oli sukujen sopimus ja romantiikkaa miehet hakivat kurtisaanien luota. Suosituimmat kurtisaanit saattoivat kerätä huomattavankin omaisuuden ja he pystyivät vaikuttamaan poliitikkoihin ja valtaapitäviin. He olivat vapaita, itsenäisiä naisia.

Kirjavinkki: Ninon. Rakkauden mestari